Tobiasregistret söker nya givare!

Du kan hjälpa någon till ett fortsatt liv!

I Sverige finns ett s.k. Tobiasregister - ett benmärgsregister baserat på möjliga och frivilligt registrerade donatorer - människor som av medmänsklighet känner sig beredda att göra en livsavgörande insats för någon annan.Tobiasregistret grundades 1992, och tack vare tobiasregistret har ca 500 transplantationer kunnat genomföras runt om i världen.

Initiativet till tobiasregistret togs av föräldrarna till en nyss avliden 17-årig ung man vid namn Tobias. Tobias avled den 30 december 1991 i Stockholm i aplastisk anemi. Han hade tvingats leva med sin sjukdom sedan han var 13 år, men trots ett intensivt sökande efter en givare med passande benmärg över hela världen, kunde någon sådan inte påträffas. Tobias liv gick inte att rädda utan en passande donator!

En stamcells- eller benmärgstransplantation utförs främst på patienter med olika former av leukemi, svår aplastisk anemi, myelom eller lymfom. Den utgör i många fall enda möjligheten till fortsatt liv. För att en person ska kunna ta emot benmärg från en annan person måste vävnadstypen (HLA-typen) stämma överens - proteinstrukturen på cellernas yta - annars finns risk för avstötning eller att den egna kroppens celler angrips av donatorns celler, och då kan patienten bli svårt akut eller kroniskt sjuk och avlida. Idag finner endast 30 procent av alla som behöver en benmärgs- eller stamcellstransplantation, en givare i sin egen familj - oftast ett syskon. För alla andra måste man försöka finna en obesläktad givare, en givare med samma vävnadstyp/HLA-typ, som patienten. Totalt finns över 12 miljoner personer registrerade och vävnadstypade/HLA-typade i hela världen, men totalt finns det också uppskattningsvis hela 12 miljoner olika vävnadstyper. Några är vanligare medan andra är mer eller mindre sällsynta. Cirka 20 procent av oss tros ha ovanliga vävnadstyper och kan ha svårt att hitta lämpliga givare; att t.ex. ha föräldrar från olika världsdelar kan skapa en HLA-kombination som kan vara mycket svår att matcha.Vissa HLA-typer kan också vara vanliga i ett land och ovanliga i ett annat, och det är oftast lättare att finna en givare i det egna landet. Men endast vid 16 av de 98 benmärgstransplantationer som genomfördes i Sverige 2006, användes celler från en svensk benmärgsdonator!

Genom att öka antalet givare i Tobiasregistret ökar man chansen att hitta lämpliga givare till fler patienter, och nu söker tobiasregistret nya givare - helst personer mellan 18-30! Ta chansen att få möjligheten att hjälpa någon annan till ett fortsatt liv!





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0