Blodet är fascinerande!

Visste Ni att systemet att förvara blodets olika beståndsdelar var för sig  - dvs. röda blodkroppar och trombocyter separerade från varandra - utvecklades på 1970-talet av en svensk: Claes Högman, Uppsala. Och visste Ni att det var först på 1940-talet som en Philip Levine upptäckte blodets Rh-komponenet. Först då blev blodtransfusioner säkra, och spädbarnsdöden minskade eftersom man kunde upptäcka och därmed undvika risken för att att modern skulle utveckla antikroppar mot sitt foster.

Blod är fascinerande. För er om inte vet ges alltså idag röda blodkroppar för sig, så kallad blodgröt. Varje påse blod består av 4-4,5dl blod, och en transfusion, om man har en venport - port a cath - eller en CVK (central venkateter)  tar ca 45min. Har man en vanlig nål i en åder kan en sådan blodtransfusion ta upp till två timmar. En påse blod är riktigt, riktigt djupt röd.

Trombocyter å sin sida kan växla i färg från ljusgult till lätt orange. Trombocyter har kort livslängd, och en transfusion tar ca 15min med venport eller CVK.

Läs mer om blodtransfusioner och blodet på http://www.geblod.nu/general.aspx?PageId=36

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0